ANTİ-İNFLAMATUVAR İLAÇLAR.

 Bu ilaçlar direk olarak yaralara enjekte edilebilir yada oral olarak kullanılabilir. Bunun yanında oral olarak kortizol içeren ilaçlar da kullanılabilir. Fakat bu ilaçların geniş yan etki profili  nedeni ile uzun süreli kullanılması tercih edilmez.

ANTİBİYOTİKLER

Bu hastalıkta enfekte ve apseli görünümlü lezyonlar için kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda apse akıntısından alınan kültürlerde normal ciltte yaşayan floraya ait bakteriler olduğu görülmüş. Bir kısmında da gram negatif bakteriler de saptanmış. Bu bakterilerin biyofilm tabakaları dediğimiz koruyucu örtü tabakası,  normal insan flora bakterileri ile karşılaştırıldığında HS ya ait lezyonlarda daha çok tanımlanmıştır.  Dolayısı ile kullanılan antibiyotikerin başlanmasında bu durumda göz ardı edilmemelidir.

İMMÜNSÜPRESİF İLAÇLAR

Bu ilaçlar bağışıklık sistemini  baskılayan ilaçlardır. Bağışıklık sistemimizde en aktif rol oynayan bir faktör olan TNF,  bu ilaçlar sayesinde baskılanabilmektedir. Ama bu ilaçlarında geniş yan etki profili nedeni ile uzun süreli kullanımı maalesef önerilmemektedir. Ayrıca bu tedaviler sonrası mevcut hastalıklı dokuların kalması nedeni ile nüks riski mevcuttur.

AĞRI KESİCİ İLAÇLAR

Lezyonların yerine göre ağrı şiddeti değişmekle birlikte basit bir nonsteroid antiinflamatuvar dan başlanarak morfin ve türevleri ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Sık morfin kullanımında bağımlılık etkisine dikkat etmek gerekir. Bunun yanında bir morfin türevi olan tramadol kullanımı kadiyovasküler komplikasyonları açısından morfinlere alternatif olarak kullanılmaktadır. Pregabalin ve gabapentin gibi antikonvülzanlar nöropatik ağrıyı iyileştirebilir ancak dikkatli kullanılmalıdır.

CERRAHİ TEDAVİLER

Cerrahi tedaviler arasında oluşan fistüllerin çıkarılması, oluşmuş apselerin cerrahi drenajla boşaltılması, ufak nodullerin eksizyonu gibi mini cerrahilerin yanında geniş lezyonların olduğu hastalarda geniş cilt eksizyonları da başarı ile yapılabilmektedir. Geniş lezyonu olan hastalarda cildin çıkarılmasını takiben bu bölgelere cilt yamaları koyulabilir ya da çevre dokulardan flep denilen cilt dokuları, hastalıklı dokunun kaldırıldığı bölgeye kaydırılarak dikilebilir. Bunun yanında geniş lezyonların çıkarılmasını takiben absorbsiyonlu pansuman dediğimiz  seri VAC uygulamaları ve bunun bitiminde graft veya yama uygulamaları da yaranın  canlılığı açısından önemli bir  yer teşkil etmektedir. Bu absorbsiyonlu VAC pansumanı ile kalan dokudaki bakteri yükü azaltılarak yara, daha temiz daha canlı bir yüzeye kavuşacak ve olası yapılacak yamaların canlılığı için önemli bir katkı sağlayacaktır.

× Ask Surgeon